Jdi na obsah Jdi na menu

Vzpomínky na události minulých let ve Smečně

V roce 1815 byl do smečenského zámku pozván na letní pobyt vynálezce Josef Božek, dřívější vychovatel hraběcích dětí. Byl v té době téměř na mizině, neboť všechny své prostředky investoval do nedokončeného vynálezu – PAROVOZU pro dopravu osob. (předchůdce automobilu). – V r. 1950 se v zámeckém parku natáčely scény do filmu o Josefu Blažkovi „Posel úsvitu“.

1895 – poslední 18. erb na smečenském zámku je datem sňatku posledního majitele hraběte Jindřicha Clam-Martinice a bavorské hraběnky Anny z Abensbark - Traun     

V roce v r. 1935 v předsíni kostela postaveno sousoší Panny Marie na betonový podstavec zhotovený p. Mrzílkem ze Smečna.

1. ledna 1955 zřízen ústav pro nemocné a staré lidi v zámku. Česká katolická Charita převzala zámek v dubnu ve špatném stavu. Sestry sv. Vincence ze Slovenska s civilními zaměstnanci připravily ústav pro 175 nemocných a 40 odkládacích lůžek pro slánskou nemocnici.

V r. 1975 začala stavba provozovny mandlu, oděvní tvorby a kanceláře Drobných provozoven v zahradě u Zvárů v ul. 5.května (dříve zde byl katr) – cíl z nájmu do vlastního.

R. 1975 - kolaudace požárního domu a zastavení prací na vodní nádrži v Ořechovce. - Plán postavit nákupní středisko v zahradě za spořitelnou s vjezdem přes dům čp. 109 přesunut do další pětiletky.

V r. 1985 dokončena a slavnostně otevřena přístavba školy Na Boku, dokončena demolice domů v Uličkách, napojeno 190 domů na vodovod  a stanoveny nové pravomoce „střediskové obci“

7.11.1985 slavnostní otevření jednopatrového pavilonu Domova důchodců v zámecké zahradě, který se stavěl v akci „Z“. Kapacita 30 lůžek v I. patře a v přízemí plánovány truhlářské a zámečnické dílny pro obyvatele, sklady a zázemí. Slavnostního zahájení se zúčastnili zástupci KNV Praha, OV KSČ Kladno, OÚSS Kladno, MNV Smečno, DD Smečno a OSP Kladno. Provoz zahájen začátkem příštího roku.

V r. 1995 probíhala plynofikace části města a její kolaudace.                    

9.10.2005 k 10. výročí Domu rodin v kostele celebroval mši kardinál Miloslav Vlk.

V tomto roce město prodalo pozemky firmě MAO na stavbu rodinných domů u školy Na Boku a domy čp. 319 a 324.    

Spolek přátel Smečna a širého okolí 

 

Statistiky

Online: 8
Celkem: 398925
Měsíc: 8104
Den: 536