Vzpomínka na žně a zemědělské práce ve Smečně dle tisku „Hlasu Smečna“ v roce 1957.

Vzpomínka na žně a zemědělské práce ve Smečně dle tisku „Hlasu Smečna“ v roce 1957.

Letos v červenci a v srpnu občas projely přes město kombajny a jejich motory bylo slyšet z polí v okolí. Jinak obyvatelé města žně ani nezaregistrovali.
 To v roce 1957 to bylo zcela jinak.
 V červenci byla příprava na sklizeň v plném proudu. MNV a rada připravila žňový plán a rozdělila úkoly pro sklizňové práce v obci. Zemědělci si sami obstarají dovoz obilí a sečení, MNV umístění a osvětlení mlátičky a členky Výboru žen se přihlásily jako „nastýlačky“ k jedné mlátičce ve státním statku a také zorganizují brigádu na pole. Zdravotní služba ČČK při výmlatu zajistí službu.
    Bylo naplánováno, že Státní statek se svými třemi traktory se sedmistopovými samovazy posekají do 27.srpna 170 ha obilovin. Mlátit se bude dvěma mlátičkami, vybavenými řezačkami, novým dieselmotorem, elektromotorem a náhradním parním kotlem. Mlátičky bude obsluhovat pan Frolík a Kalivoda a dvě čety stálých pracovnic statku a brigádnic. Čtyři koňské potahy a jeden traktor budou k mlátičkám obilí zavážet. U mlátiček se bude pracovat na směny a také v noci. Hned po odvozu obílí z polí budou dva pásové traktory, provádět podmítku a později zimní orbu. Sečení a mlácení podle agrotechnických lhůt mělo být dokončeno do 10.září.
   Jen stavění obilí do mandelů pro statek zajistí brigádníci. Proto Místní národní výbor a statek volaly všechny občany, aby pomohli a měli všichni dostatek chleba. Bylo vyhlášeno heslo: „Přiložte k dílu ruce s námi, pomozte skliditi smečenské lány!“
   V srpnu státní statek díky i velkému počtu brigádníků, které vedla Vlasta Horová, úspěšně sklízel obilí a u mlátiček se plnily pytle obilím.
   Rovněž jednotlivě hospodařící zemědělci si činili. O plynulý výmlat se starala zemědělská komise s předsedou V.Bejčkem. Po opravě přivezené mlátičky ze Strojní traktorové stanice se jelo naplno. I zde pomáhaly brigádnice VŽ a členky ONV, které nastýlaly do mlátičky a prováděly přímo u mlátičky výkup obilí na státní dodávky, které se odvály do družstva. Celkový úkol dodávky pro Smečno byl 227 q. Povinnou dodávku splnili J.Kraus 390 kg zrna, A.Staněk 220 kg, F.Linksfeiler 61 q zrnin a postupně dodávali i ostatní.
    STS měla pomoci statku i hospodařícím zemědělcům se sečením obilí, ale nepoložila ani klas, přesto vše bylo posečeno a vázlo jen podmítání.
    Dodávková povinnost byla splněna všemi zemědělci a státní statek splnil dodávky u ječmene na 190 %, u pšenice na 110 % a žita na 100 %.
   V září se již také vybíraly brambory a opět se zapojily smečenské ženy. Začala i sklizeň řepy. Své díly, které si ženy na jaře okopaly a vyjednotily, si také sklidily. Po vyorání řepu shazovaly na hromady a okrajovaly chrást. Bylo potřeba každé pomocné ruky, aby byly podzimní práce včas zvládnuty.
   To bylo dřiny na polích v okolí Smečna a dnes zvládnou vše velké traktory, kombajny a nákladní auta a jen pár pracovitých lidí.
    Eva Ničová-Spolek přátel Smečna a širého okolí