Vysvětlení letošních oslav

Lidi se ptají, co se to letos slaví? Pamatují si velké oslavy v r. 2002 a letos zase je něco důležitého? Proč tenkrát 750 let a nyní 500 let?

V r. 2002 bylo 750 let, kdy jsme si připomínali PRVNÍ PÍSEMNOU ZMÍNKU O EXISTENCI VSI SMEČNA (Smečen). V r. 1252 byl držitelem vsi Boleslav ze Smečna, který v přemyslovské době zastával v r. 1284-87 úřad nejvyššího sudího českého království. Kdy ves nebo osada opravdu vznikla nelze zjistit, neboť není žádná písemná zmínka o tomto místě.

V r. 1416 část a v r. 1418 zbytek vsi Smečna (Smečen) kupuje Markvart z Martinic a stává se jediným vlastníkem. Martinicové byl rod český, bohabojný a svědomitý, jak uvádí A.Sedláček. Jeho potomci získali v r. 1510 povýšení vsi Dolní Smečen na městečko s názvem Muncifaj. Jméno vzniklo z latinského slova „Municipium“ tj. město se všemi právy měst královských. Vznik jména Muncifaj se také vykládá ze slov Mons Fagi, což znamená Hora Buková. V místech, kde je nyní Smečno skutečně rostly buky. Původ jména Smečen souvisí se slovem smejčiti, což znamená mýtiti či odstraňovat lesní porost. Smečno je skutečně založeno na chudé nerovné půdě, vysoko položené. Na vystavení původní smečenské tvrze musela být část lesa vymýcena a tak vznikla mýtina – smejčen, která se stala podkladem názvu Smečen, který se později změnil na Smečno.

Městečko Muncifaj bylo o pět let později povýšení na MĚSTO. Majestát má datum 28. prosince 1515. Letos je Smečno městem 500 let.

Název města Muncifaj byl až do r. 1882, kdy na žádost radních dostalo zpět české jméno Smečno.

Horní Smečen tj. zámek a kostel se vždy jmenoval Smečno.

Jen pár slov na vysvětlenou.

Eva Ničová – Spolek přátel Smečna a širého okolí