article preview

Spořitelna ve Smečně

Kdo se zajímá o historii Smečna, tak ví, že na Smečně vznikla první spořitelna v Čechách. Dokonce o čtyři roky předběhla pražskou, která byla založena r. 1825. Bohužel se to příliš neví. Nelze se proto divit, že i např. v České televizi běžel  pořad s názvem Počátky spořitelnictví v Čechách a na Moravě, v němž zazněla tato mylná informace. Na internetu jsem dohledal bakalářskou práci Mgr. Gabriely Obšinové, která rovněž ve své práci uvádí následující. „Počátky spořitelnictví v českých zemích se vážou k roku 1825, kdy byla zahájena činnost pražské spořitelny. Stanovy spořitelny byly schváleny symbolicky v termínu narozenin císaře Františka I. a tentýž den zahájila i svou činnost. Nesla původní název Schraňovací pokladnice pro hlavní město Prahu a pro Čechy, později se používalo označení Česká spořitelna (BöhmischeSparkasse).“ Marně se snažím sehnat knihu od Ing. Pavla Juříka s názvem Historie bank a spořitelen v Čechách a na Moravě, kde bych si chtěl uvěřit, zda je i zde tento nesprávný údaj uváděn.

Těm z vás, kteří by se chtěli dozvědět více o historii smečenské spořitelny, jejím poslání nebo kdo stál u jejího zrodu, vřele doporučuji článek  Evy Ničové, který lze dohledat na webových stránkách našeho Spolku přátel Smečna a širého okolí. Název článku se jmenuje Dům čp. 106 (nejstarší spořitelna na území Čech) a vyšel dne 2.7. 2018 viz https://spolekpratelsmecna.estranky.cz/clanky/historie-domu/dum-cp.-106--nejstarsi-sporitelna-na-uzemi-cech-.html.

Já jsem měl možnost dokonce držet v ruce vkladní knížku tohoto peněžního ústavu z r. 1846 a pak i z r. 1928. Bohužel novější vkladní knížky tohoto peněžního ústavu, který měl sídlo v čp. 106 na náměstí viz foto, na kterém je ještě patrný nápis jestli čtu dobře „SPOŘITELNA A ZÁLOŽNA“ jsem zatím nesehnal. Pokud by měl někdo k dispozici, rád koupím či si jen ofotím. A protože mě historie peněžních ústavů začala zajímat, budu rád i za vkladní knížky samozřejmě již propadlé jiných peněžních ústavů. Mají své kouzlo, což se bohužel nedá říct o těch současných. Nakonec je jen málo peněžních ústavů, které tento produkt nabízejí jako je např. Česká spořitelna nebo Poštovní spořitelna.

Martin Dušák