O čem se psalo ve Slánském REGIONU v nezávislém měsíčníku v prosinci 1992?

Na dvou stranách v článku „Seznamte se, prosím, to je Smečno, se píše: Jak to vidí starosta – rozhovor se starostou ing. Petrem Topinkou bylo místy až pesimistické. (neuveden novinář, fotograf Pavel Vychodil)

Občané města – Do Smečna jsem se přiženil nedlouho před komunálními volbami z Rakovníka. Lidé mi tu připadají z velké většiny konzervativní, bez schopnosti se aktivně projevit na veřejnosti a hájit svou věc. Cítím se trochu izolovaný. Dám malý příklad. Smečeňáci by mohli být na historii svého sídla hrdi. V minulosti bylo město významným centrem regionu. Před časem jsme zorganizovali místní referendum, kde byla občanům položena jediná otázka—Chcete, aby Smečno bylo opět městem? Ze 400 obeslaných domácností nám odpověděla necelá třetina. Z ní část napsala—Nechceme, protože bychom platili větší daně a poplatky – a další část --- Chceme, ale myslíme si, že je to všechno zorganizované proto, aby měl starosta větší plat… Nechápu, jak lze takto uvažovat. Zdálo se mi, že patrioti v tomto městě téměř vymřeli, ale nakonec byla většina pro.

Zastupitelstvo – V zastupitelstvu je 15 členů. Z nichž trochu pracují a jsou schopni tvořivě přispívat dva až tři, jeden je šikovný manuelně. Osm až devět na zasedání střídavě chodí nebo pro jistotu vůbec nepřijdou. Předseda KSČM chodí jen na schůze strany. Taková je realita.

Podnikatelé – Je tu pár schopných podnikatelů, kteří by se časem mohli vypracovat na „motor“ města. Příklad? Nechci na nikoho zapomenout. Napadá mi pan Vorlíček, který má prodejnu elektro, pan Herman vlastnící několik obchodů na náměstí – smíšené zboží, nápoje a drogerii a firma Mrázek. Ale oni by potřebovali schopnou konkurenci. – Máme tady „taky podnikatele“, říkáme mu „Američan“. Přišel z Prahy a založil zde US shop. Vraky aut stály na náměstí, litry oleje a nafty tekly do země, nepředstavitelný hluk z pořádaných seancí. Vyhlásil jsem mu veřejně válku. Pokládám za svůj velký úspěch, že se nám ho podařilo „uklidit“.

Nezaměstnaní – Nejsou hlavním problémem Smečna. Ve městě, které má přes 1700 obyvatel bylo koncem září asi 30 až 40 nezaměstnaných. Z toho odhadem 70 % prostě dělat ani nechce.

Koncepce rozvoje města – Již při nástupu do funkce jsem lidem říkal, že koncepci rozvoje města ode mne nemohou čekat. Město je za 40 let tak zničené, že budu rád, když se mi devastaci podaří zastavit.

Škola u zámku – Byla v hrozném stavu. Nechali jsme udělat projekt a za pomoci stavební firmy MAO a 4,7 mil. korun, jež poskytl OÚ, jsme začali s rekonstrukcí. Od září 1993 se ve škole začne učit. Horší je to se stravováním. Dosavadní jídelna je nevyhovující a tuto situaci chceme řešit výstavbou stravovacího bloku za opravenou školou.

Hrobka rodu Clam-Martiniců a starší hřbitov – Stydím se kontaktovat potomky rodu v rakouském Clamu s žádostí o finanční pomoc při opravě hrobky. Bojím se, že nás označí za barbary. Dveře hrobky s tabulkou „Památka chráněná státem“ jsou vylomené a válí se v rumišti na zemi, stejně jako vyházené kosti z rozlámaných rakví. – Někteří lidé ze sousedství usoudili, že mají malou zahrádku, tak ji prostě rozšířili na úkor starého hřbitova. Na hrobech pěstují zeleninu.

Ministerstvo kultury - Po volbách jsme předložili projekt obnovy města. Nic jsme si od toho neslibovali. K našemu údivu přišla vzápětí odpověď, kde nám sdělují, že byly vypracovány dvě varianty finančního krytí na tyto účely – optimální a krizová. I při té horší variantě by téměř z 50 % uspokojili naše požadavky vedené snahou zachránit aspoň nejdůležitější památky Smečna.

Politická situace – Velmi konzervativní a staré pořádky, resp. nepořádky, milující. Existují zde pouze tři politické strany. KSČM, která má na svou činnost, z hlediska ostatních stran, nesrovnatelné množství peněz. Klidně platí 100 Kč za hodinu pronájmu místnosti pro své dlouhotrvající schůze. ODA, jejímž jsem členem, byla založena před pouhými 14 dny. A KDU-ČSL . Strana mající svá „specifika“. Na rozdíl od státní úrovně, kde je součástí vládní koalice, ve Smečně působí často negativisticky a je schopna podporovat spíše komunisty. – Uvedu místní perličku. Na prvním zasedání MÚ vystoupila část poslanců a prohlásila se za opozici. Ale opozici destruktivní. V jejich pojetí to znamená, že hlasují vždy proti. Ať se jedná o cokoli. – Při parlamentních volbách u nás dostal nejvíce preferenčních hlasů Rom Bódy za KSČM, já jsem byl shodou okolností druhý, ovšem těsně následován dr. Sládkem. Teprve pak následovaly s větším odstupem takové „hlavy“, jako je dr. Kalvoda a ing. Kočárník.

Kulturní vyžití – Téměř žádné. Dvakrát až třikrát týdně hraje kino. Vesměs americké filmy. Návštěvnost není valná. Město provoz kina značně dotuje. Co se týče divadel – místní soubory „umřely“ na nezájem a neexistuje nikdo, kdo by byl ochoten něco zorganizovat. – Máme krásnou sokolovnu, ale bohužel dva spolky Sokola, navíc znepřátelené. O sokolovnu vedou soudní spor. Ta zůstává prázdná, nevyužitá a chátrající. Pouze občas se v ní konají zábavy.

Opis rozhovoru.

Jak to vidí občané – „Myslíte si, že se ve Smečně za poslední dva roky něco změnilo?“ – Alena Šárová – Ano, určitě k lepšímu. Zásobování velmi dobré. Až na obuv ve Smečně nakoupíte všechno. ----Miloš Zvědínek – Změny tu jsou vidět ve službách a obchodech. Problém je v lidech. Ať se bude starosta snažit sebe víc, sám nic nezmůže. Jsem smečenský patriot a myslím, že to bude časem lepší. – Zd. Vágner a Prchlík – Novýho? Zbourali hospodu. Moc zábavy tady mladý není, až teď v poslední době občas diskotéka. --- I.Mühlfeitová – Určitě, služby jsou lepší. Je tu čistěji, náměstí a radnice se líp udržuje. --- V.Vácha – Nic a když tak k horšímu. Atd….

Pochvala – Čas k obědu jsme využili k doplnění našeho testu restaurací. Na náměstí najdeme hospodu „U Krkovičky“. Vchází se nepříliš lákavým průjezdem, ale interiér působí poměrně útulným dojmem – dřevěné obložení, dlouhé stoly a lavice, rázovité doplňky. Intimitu staré normanské hospody bohužel brutálně ničí hrací automaty, inu „pokrok“. Obsluha usměvavá a rychlá. V sobotu dopoledne se nám nabízel výběr ze šesti hotových jídel za ceny 20 -30 Kč a deset dražších minutek. Standartní hovězí vývar jsme pořídili za 2,50 Kč. – Můžeme doporučit, ale z daleka se vyhněte záchodům.

Další články se týkaly historie Smečna a péči o staré občany v domově důchodců.